De belangrijkste drijfveer in mijn leven

05 Feb '13

De belangrijkste drijfveer in mijn leven is een constant verlangen mezelf te ontwikkelen. Leren is één van mijn belangrijkste behoeften. Inmiddels heb ik de vierde langjarige studie afgerond. Ergens PE punten voor halen is voor mij geen enkel probleem, omdat aan mijn leergierigheid geen einde lijkt te komen. Recent was ik in Sevilla en heb daar vijf weken, vijf uur per dag in de schoolbankjes gezeten om Spaans te leren. Ik vond het geweldig om te doen.

Wat mij opvalt in mijn studiekeuze is dat er in al mijn studies altijd een zwaar element van ‘gestructureerde analyse’ terug te vinden is. Dit geldt voor de financieel economische- en actuariële studies, voor de universitaire master of marketing opleiding en ook voor de meer recente studies in coaching en counseling,  ja het geldt zelfs voor de Spaanse grammatica 😉 .

Strategisch Marketingplan versus Strategisch Coaching Plan…

Zet ik bijvoorbeeld het proces van het tot stand komen van een strategisch marketingplan naast dat van een strategisch coaching plan (zie tabel) dan zie ik op hoofdlijnen soortgelijke processen. Ik teken hierbij aan dat een marketingplan op meer tastbare informatie gebaseerd zal zijn dan een coachingplan.

Strategisch Marketing Plan:

  • Hoofddoelstelling/Kader
  • Analyse (sterkten en zwakten)
  • SWOT

– Sterkten

– Zwakten

– Kansen

– Bedreigingen

  • Aandachtspunten, opties, doelen, strategische keuzes
  • Plannen, realiseren, volgen, bijsturen en evalueren
Strategisch Coaching Plan:

  • Coachdoelstelling/Kader.
  • Analyse (Kwaliteiten/Waarden)
  • SWOT

– Kernkwaliteiten/Waarden

– Valkuilen

– Hulpbronnen

– Belemmeringen/Allergieën

  • Coachvragen, opties, doelen, keuzes
  • Plannen, interventies, oefeningen, volgen en evalueren

De rode draad in het studeren…

Wat mij verder van mijn studies opvalt is dat het bij financieel gaat over winst en verlies, bij actuarieel over kansen en risico’s, bij marketing over sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen en bij coaching over innerlijke hulpbronnen en belemmeringen. De genoemde studies liggen dus voor mij op een logische wijze in elkaars verlengde en hebben alle te maken met het leren omgaan met kansen en bedreigingen en na analyse en interpretatie daarvan het leren geven van gerichte beleidsadviezen voor de bedrijfsvoering en het doen van suggesties en het geven van raad in het geval van persoonlijke coaching en counseling.

Hij is niet veranderd…

Mijn persoonlijke belangstelling en behoefte is daarbij verschoven van het ‘koele’ interpreteren van cijfers en feitelijke informatie naar het ‘met warmte’ begeleiden van mensen, maar in wezen zit er nog steeds de leergierige jongen in mij die op zijn zestiende als boekhouder is begonnen bij de -voormalige- RVS, één van de oudste verzekeringsmaatschappijen van Nederland.

Wat heeft het opgeleverd…

Otium sine litteris mors est – Vrije tijd zonder studie of geestelijke bezigheid doorgebracht is de dood (Seneca).

Mijn ontwikkeling heeft me geestelijk verrijkt en mijn blikveld verruimd, het heeft mijn leven zin gegeven, het heeft mijn bewustzijn en het inzicht in mezelf vergroot. Het studeren heeft me ook wel door moeilijke situaties heengeholpen en me stabiliteit gegeven; crises zijn van alle tijden ;-). Mede door de studies heb ik in mijn loopbaan prachtige banen gehad en als coach kan ik putten uit een ruim arsenaal aan studiemateriaal en -ervaring.

Het belangrijkste voor mij is dat het verlangen mij steeds verder te ontwikkelen een pad van bewustzijnsontwikkeling heeft blootgelegd. Een pad dat momenteel als een nieuwe rode draad door mijn leven loopt. Het is een pad waarop ik me thuisvoel en waarop ik jou graag zou tegenkomen om samen een tijdje op te trekken.  Het is het pad waarop mijn levensmissie zich met mij verbonden heeft en waardoor ik geïnspireerd ben geraakt te gaan werken als coach en counselor.

Mijn vraag aan jou is: Wat is de belangrijkste drijfveer in jouw leven?

 

Uit het aanbod van Kees’ coaching beveel ik graag personal coaching en het Stilte Pogramma – de verstilling aan.

Be the change you want to be and implement the change you want to reach. Kees
Ga terug naar overzicht

19 reacties

  1. Ingrid Rouleaux
    woensdag 6 februari 2013 om 12:03:52

    Hoi Kees

    wat heb je dit prachtig verwoord…wat eigenlijk eerst psychologisch bekeken is voor het bedrijfsleven, geef je de diepgang die het uiteindelijk nodig heeft om een volledig mens te kunnen zijn. Dit geeft het leven, gezin, onderwijs, bedrijfsleven extra glans en zingeving…nodig om een wereld van vrijheid en respect te creëren.

    • Kees
      donderdag 14 februari 2013 om 00:02:37

      Dankjewel voor je compliment en je reactie Ingrid. Doet me heel goed. Ik probeer een positieve energiestroom op gang te brengen, net als jij doet met je initiatieven voor de kids.

      Elke support is welkom. Fijn om contact te hebben en te houden!

  2. Cedric
    woensdag 6 februari 2013 om 12:13:45

    Nooit te oud om te leren en jong geleerd is oud gedaan. Mooie parallel in je studies. Is leren de enige drijfveer? Bij mij is leren een onderdeel om bij m’n echte drijfveer te komen

    • Kees
      woensdag 13 februari 2013 om 23:59:50

      Dank je Cedric. Nee, leren is niet mijn enige drijfveer. Wel een hele belangrijke/de belangrijkste zoals ik schrijf. Ik ga er nog meer over schrijven, maar waarschijnlijk wel weer vanuit een ander perspectief. We zien elkaar binnenkort en spreken er verder over. Ik ben best nieuwsgierig naar jouw onderliggende drijfveer. Jou kennende zal dat vast een hele mooie zijn.

  3. Annemarie Stootman
    woensdag 6 februari 2013 om 12:34:36

    Beste Kees,

    Ik weet niet of je dit al doet: volgens mij zou jij ook heel goed ondernemers en managementteams kunnen ondersteunen met jouw coaching. Je begrijpt niet alleen mensen door en door, je weet ook van wanten op andere vlakken, die voor ondernemers van belang zijn. Gouden combinatie, vind ik!

    • Kees
      woensdag 13 februari 2013 om 23:53:46

      Hi Annemarie. Mijn doelgroep is precies zoals jij aangeeft. Fijn wat je schrijft. Voelt goed. Dankjewel. Een punt van zorg voor mij is of ik die doelgroep ook bereik met mijn blogs. Er zijn vele afhankelijkheden. Elke support is welkom.

  4. Koos Overbeeke
    woensdag 6 februari 2013 om 12:46:55

    Mijn hele leven ben ik al gefascineerd door ‘HOE DINGEN WERKEN’.

    ALS TIENER kwam dit tot uiting bij het opvoeren van bromfietsen (brommers). Vrienden keken bij anderen de kunst af en pasten dat toe (waarna die brommers vaak vastliepen).

    Ik deed dat ook maar was niet tevreden met weten hoe je een brommer kon opvoeren. Ik wilde snappen hoe het werkte waarna ik een brommer kon opvoeren zonder dat hij vast liep.

    Vandaag de dag geloof ik dat management eenvoudiger kan en dat de performance van organisaties daar beter van wordt. Mijn praktijk laat zien dat dit ook zo is.

    IN MIJN LOOPBAAN als manager en directeur in de ICT, HRM en Logistiek behield ik die fascinatie voor hoe dingen werken. Die fascinatie stelde mij in staat in organisaties problemen op te lossen waar anderen zich de tanden op stuk hadden gebeten.

    Meestal had dit tot gevolg dat de organisatie, processen en systemen eenvoudiger werden.

    IN 1995 besloot ik om mijn loopbaan te vervolgen als consultant en zo mijn ervaring met het oplossen van problemen en het eenvoudiger maken van management en organisatie met zoveel mogelijk managers te delen.

    De laatste jaren specialiseer ik me hierbij op Outsourcing, de retained organisation (regie noemen we dat meestal in Nederland) en op Demand Management.

    Veel publicaties van mij over deze onderwerpen vind je op Outsourcing Blog (www.slagkracht.org).

    • Kees
      woensdag 13 februari 2013 om 23:50:30

      Hi Koos. Dank voor je reactie. Spreekt me aan wat je schrijft. Ik zie je een dezer dagen. We praten er vast verder over…

  5. Frans de Vette
    woensdag 6 februari 2013 om 15:24:15

    Tot mijn 45e Was de belangrijkste drijfveer in mijn leven: beroemd worden.
    Na een paar jaar bezinning ontwikkelde ik een totaal andere drijfveer en passie: Vanuit liefdevolle aandacht anderen een beetje steunen op dat moeilijke levenspad. Ik doe dat als Verteldocent, Vertelcoach en Contactclown.

    • Kees
      woensdag 13 februari 2013 om 23:47:29

      Dag Frans. Dank voor je reactie. Wat een mooie passie heb je. Spreekt me aan. Ik heb ook een clownsnaam (naar boven gekomen in een korte clownsworkshop): Grote Blij.

  6. Bets
    woensdag 6 februari 2013 om 17:51:33

    Lieve Kees,
    Wat heb je dit weer bijzonder geschreven. Meerdere keren heb ik het gelezen en
    zag ik echt Kees. De leergierige, soms inderdaad “koele” Kees. Maar daar keek ik
    doorheen hoor. Het had, voor mijn gevoel, veel met je werk te maken.
    Nu je je op een heel andere manier ontplooit, hoewel nog steeds leergierig, komt
    ook de “warme” kant tevoorschijn.
    Je vraagt ook mijn drijfveer. Niet zo spectaculair als van jou hoor. Maar ieder mens met eigen talenten hé?
    Nu ik alleen verder moet, bekijk ik het leven van een andere kant. Ik probeer op verschillende manieren veel voor andere mensen te betekenen. Het geeft een gevoel van dankbaarheid dit te mogen en kunnen doen. Ook merk ik dat ik erg
    gewaardeerd word. Daar ben ik blij mee (wie niet, toch?).
    Het grote verschil is, jij leert en daar ga je mee aan de slag. Ik leer elke dag hoe
    ieder mens zo verschillend en ook zo waardevol is. Ik verbaas me werkelijk hierover. Dit geeft me kracht en moed om dit werk te doen.
    Eigenlijk toch minder verschil dan ik dacht. Ook jij probeert in de mens te kijken en daarbij mensen te helpen zichzelf te zien. Dat is voor velen héél moeilijk.
    Het mooie aan jouw werk is daarbij te helpen.
    Ik wens je veel goeds en succes.

    • Kees
      woensdag 13 februari 2013 om 23:43:37

      Dankjewel Bets voor de positieve reactie op mijn tekst. Ik wens jou ook veel voldoening met je (nieuwe) activiteiten!

  7. Daphne
    donderdag 14 februari 2013 om 21:40:59

    De liefde voor mezelf her-vinden, volledig, alles inbegrepen…

  8. Josien Krosenbrink
    vrijdag 15 februari 2013 om 01:43:41

    Hoi Kees , Zo even uit de losse pols is voor mij een belangrijke drijfveer : verbinding zoeken, door de verschillen heen zien.
    In mijn werk als coach en als begeleider van diverse ceremonieën en rituelen bij Centrum Indianenverhalen gaat het eigenlijk altijd daarom. Verbindingen leggen tussen mensen….maar ook binnen één mens: verbinding leggen tussen hoofd en hart. Tussen de 4 windrichtingen : mentaal , emotioneel, spiritueel en fysiek. Verbinding tussen mens en dier en plant en mineraal……zoeken naar de eenheid, het verband zodat het weer één geheel wordt, en rond. Leven in cirkels . Verbinding met alles in en om mij……en dan juist daar waar het onmogelijk lijkt, toch naar de schoonheid zoeken .

    • Kees
      donderdag 28 februari 2013 om 11:54:03

      Hoi Josien. Op de valreep van weer een nieuwe blog… Mooie tekst en drijfveer van jou. Ik zie veel overeenkomsten met mijn beleving en ervaring met verbinding. Ik ga wel een heel andere weg dan jij, maar in de kern komen de wegen helemaal samen. Dankjewel voor het delen!

  9. Margaretha
    zaterdag 16 februari 2013 om 18:55:52

    Sinds de positive uitslag van mijn zwangerschaptest, alweer 15 jaar geleden, is mijn voornaamste drijfveer: het levensgeluk van mijn dochter. Ik heb als opvoeder al wel een heleboel fouten gemaakt, hoor! Maar desondanks is wereld is met haar wel een mooi en integer mens rijker geworden; iets waar ik zelf overigens niets aan heb hoeven doen. Ze is gewoon integer geboren.

    • Kees
      donderdag 28 februari 2013 om 11:56:16

      Dankjewel Margaretha. Ik wens jullie veel geluk met elkaar. Integriteit….. het is vast zo moeder, zo dochter!

  10. Arjen
    zaterdag 23 februari 2013 om 11:09:23

    Beste Kees, goed te lezen dat je leergierig bent en voortdurend kennis in je wilt opnemen (Joh 17:3) Onderzoek is niet alleen tbv jezelf (zelfgericht) maar ook voor je naasten. Heb elkander lief gelijk jezelf. Kennis is macht wordt vaak gezegd, maar zonder wijsheid heb je er niets aan (zie spreuken Salomo) Je kunt nog zoveel kennis hebben maar als je er niet wijs mee omgaat, heb je er niets aan! Ook zonder onderscheidingsvermogen tussen goed en kwaad heb je aan kennis en wijsheid alleen ook niets Als je goed kunt doen, voor zover het van jou afhangt, laat het dan niet na Coaching is daar ook een voorbeeld van Uiteraard is een groot goed dat iedereen heeft gekregen, de vrije wil Aan jou de keus of je je begonnen onderzoek voortzet en wil verbreden om iedereen / je naasten (vriend en vijand) te helpen zoals jezelf graag geholpen wordt (door oa kennis en ervaring delen, coaching) Of zelfs lief te hebben gelijk jezelf (zie grote gebod in Gods woord de bijbel) Een van mijn grootste drijfveren is het grote gebod en andere wijsheden Ik heb gekozen om Jehovah God volledig lief te hebben, en mijn naasten lief te hebben gelijk mijzelf, door mijn uiterste best te doen om Jezus exact na te volgen als HET allergrootste voorbeeld voor de gehele mensheid. Wanneer ik je die keuze voor leg, Wat is jou keuze dan? Misschien een keer afspreken? Hartelijke groeten, Arjen

    • Kees
      donderdag 28 februari 2013 om 12:11:27

      Dag Arjen.
      Dankjewel voor jouw rakende reactie. Wat je zegt raakt mijn hart. Heel duidelijk en mooi wat jou drijft. Je stelt me een indringende vraag. Ik laat me leiden en inspireren door de universele of morele waarden waarover ik eerder heb geschreven en nog zal schrijven. Ik voel me sterk met deze waarden verbonden. Het gaat dan over dienstbaarheid, welwillende waarheid, gerichtheid op je spirituele doel, geweldloosheid enz. Ik hoefde daarin geen keuze te maken. Die verbinding is er gewoon. Ik was me er alleen niet van bewust tot het zich ontvouwde in de opleiding voor Transpersoonlijk Coach en Counselor in 2007/2008. Een heftige positief emotionele ervaring die ten grondslag ligt aan alles wat ik doe (en onbewust heb gedaan) in mijn leven.

      Een keer afspreken lijkt me een goed plan. Ik kom er wel op terug via Linkedin. Tot dan. Kees

Geef uw reactie

Regio Rotterdam
E keesvanderstelplanet@gmail.com
Terug naar boven
© 2025 Kees van der Stel