De helende kracht van de stilte
Als trouwe lezer van mijn publicaties heb je ongetwijfeld op mijn site kennis genomen van het STILTE programma dat ik enkele jaren geleden heb ontwikkeld. Het programma heeft tot doel je bewustzijn verder te ontwikkelen, waarbij als belangrijke hulpbron wordt ingezet de helende kracht van de stilte en de verstilling.
Graag nodig ik je uit om onderstaande tekst in alle rust en stilte te lezen en jezelf toe te staan te ervaren hoe je alleen al door het regelmatige gebruik van het woord stilte als vanzelf enkele momenten in de innerlijke stilte terecht komt.
De helende kracht van de stilte:
Stilte is de weg…
Om je bewustzijn te ontwikkelen is het nodig door de stilte te gaan. Stilte is de weg, niet meditatie. Meditatie is een middel om tot diepere niveaus van stilte te komen.
Wat is stilte…
Stilte is het stilleggen van je innerlijke dialoog. We onderhouden ons wereldbeeld door continu tegen onszelf te praten en uit te leggen hoe de wereld in elkaar zit. Hierdoor krijgt je innerlijke weten niet de ruimte om te zeggen hoe het in elkaar steekt.
Hoe bereik je de stilte…
De eerste opdracht is je interne dialoog/je robot stil te leggen (niet meer hoeven denken) en te luisteren. Hoe meer innerlijke stilte hoe effectiever je wordt in wat je doet. Hierop is de Oosterse gevechtskunst gebaseerd; diegene die uit de stilte gaat, die denkt, komt te laat en verliest.
Drie niveaus van interne dialoogDit –erg praktische- onderscheid is gebaseerd op de Oudegyptische traditie. De herkenning van dat onderscheid helpt ons in onze spirituele ontplooiing.
De benaming dialoog (of stem) gaat niet alleen over geluid. In de dialoog kan het zeker ook gaan over beeld, gevoel, ervaring, beleving. Het auditieve is het dichtst bij de geest, dus die is er dikwijls bij betrokken. De eerste dialoog = Robot. Gesitueerd in het Brein… De bewust, zowel als onbewust ingesleten, ‘overgeërfde’, automatische vormen van functioneren (familiale -, culturele -, historische -, politieke -, enz. programma’s). Een goede integratie hiervan is nodig om adequaat te kunnen functioneren en vormt de basis voor onze ontwikkeling. De tweede dialoog = Ik ben. Gesitueerd in de Lever… De tweede dialoog ontstaat (door oefening) en is een expressie van je eigen groeiende authentieke referentie. De tweede stem is de stem van je eigen identiteit, van je eigen expressie. De tweede stem ‘moet’, en dat is cruciaal, de robot onder controle zien te krijgen, zonder die echter te onderdrukken. De derde dialoog = Zijn. Gesitueerd in het Hart… De derde stem suggereert. Het is de stem die in je opkomt waardoor je iets weet, voelt, intuïtief iets doet of zegt. Als de tweede dialoog goed op gang gekomen is, komt er een derde stem waaraan de tweede stem zich leert over te geven Bron: Syllabus TCC, Arcturus België |
Drijfveren van anderen of van jezelf…
Vanuit bewustzijn door stilte kan je ervaren welke drijfveren (waarden) eigenlijk van ‘anderen’ komen en welke authentieke waarden van jezelf zijn. Dit begint met acceptatie van wat er van buiten opgelegd is als basis voor een emancipatieproces gericht op bewustwording, zelfbevrijding en bevrijding van de Mensheid in liefde.
Innerlijke stilte…
Stilte, innerlijke stilte is op zich een belangrijke drijfveer / hogere waarde! Leer je innerlijke dialoog en de beelden te herkennen die je jezelf meestal onbewust voorhoudt. Dit is je wereldbeeld. Elke dag 10 minuten bewust worden van wat je tegen jezelf zegt!, en dan: leren bewust worden van al de vooronderstellingen en (voor) oordelen in wat je allemaal tegen jezelf zegt. Om vervolgens een proces van uitzuivering te initiëren.
Vanzelfsprekend vergt dit oefening, oefening, oefening. Het Stilte programma speelt hier op in met een grote verscheidenheid aan invalshoeken, intrigerende gezichtspunten en inspirerende oefeningen.
Voor een beschrijving en de rode draad van het Stilte programma klik hier. Voor data, investering en deelnemingsvoorwaarden klik hier.
Op vrijdag/zaterdag 27 en 28 september geef ik een tour d’horizon van het programma. Voor informatie klik hier.
Het afgelopen jaar heb ik dagelijks de stilte opgezocht. Niets maakt je zo bewust als stilte, of anders gezegd door de stilte ervaar je de drukte in jezelf. In stilte mediteren op een eigen thema ( bijv. je ware gezicht) maakt alles los en vrij.
Dag Frans,
Dank voor de mooie ontmoeting met jou bij de SMT! Zelf verblijf ik al vele jaren dagelijks een aantal uren in de stilte. Ik mag er de innerlijke stilte door ervaren, alsmede de verbinding met het alom aanwezige pure bewustzijn. Een stilte die louterend en vrijmakend is en die mij de ruimte geeft mijn potentieel optimaal ‘neer te zetten’. Mogelijk tot een volgende ontmoeting. Groet. Kees
Niets is minder waar! In de stilte heb ik de opdracht gekregen om de Verbinding met God te mogen beschrijven….verbonden ZIJN met je hart! Mooi Kees, zoals je het omschreven hebt.
Hallo bijzondere Ingrid. Dankjewel voor je warme reactie! Liefs Kees.
Kees dank. “Wees stil en weet dat Ik God ben!” is het eerste deel van Psalm 46:11. In deze Psalm zit een mooie vergelijking: Wees(zijn)=stil=weten=ik=God. Dit geeft het belang van stilte voor mij goed weer. Kees van der Stel is dus eigenlijk Kees van de Stilte. Overigens is dit geen actuariële vergelijking want het is eeuwig (geen sterftekans).
Hi Tom. Wat een bijzondere vergelijking. Dankjewel. Ik heb er rooie oortjes van gekregen. Geweldig ook je laatste zin. Er is een teken voor dat is de liggende ‘acht’. Met die acht heb ik een ‘spirituele’ oefening gedaan in de kathedraal van Chartres. Indrukwekkend. Groeten, Kees.